<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

 

Today I got the tickets to Las Vegas ASCA Nationals as a mother's day present. It is nice to be a mom in a day like this ;-)

 

Taas kuulumisia takautuvasti ja lisäyksenä pyynnöstä pienet enkkuspotit joissakin väleissä, jotta vierasmaalaisetkin pysyvät mukana.

 

Linkkejä meidän koirien kuviin, joita on napsinut Koson Ninni, kiitos suuren suuri taas kerran. Hienoja kuveja, suosittelen!!!

 

galleria 1    galleria 2    galleria 3    galleria 4  (uusimmat)  aussiet pellolla  (myös Lili, Sire, Voltti, Tinka ja Hikka mukana)

 

1549847.jpg

 

VIKSU

 

Jälki / Tracking

 

Tällä viikolla jälkeä on ajettu kolme kertaa ja tänään aamujälki meni jo hyvin. Viksu keskittyi alusta asti ja meni hyvällä (tarpeeksi hitaasti) vauhdilla koko jäljen. Kulmakin meni oikein kauniisti minimaalisella toisen suunnan tarkastamisella.

Otimme tällä viikolla käyttöön valjaat ja jätimme mahanalta kulkevan liinan pois. Hyvä ajoitus sinänsä, sillä perjantaina Viksu aloitti ensimmäisen juoksunsa, eikä liina pyllyssä olisi varmaankaan tuntunut kovin hyvälle juoksun edetessä jne…Valjaat otettiin käyttöön lähinnä siksi, että metsäjäljellä vauhti nousee joka tapauksessa ja liina ei tule pysymään jalkojen välissä + valjaissa on kivempi kiskoa ohjaajaa perässä ;-).

Keppimotivaatiota on kasvateltu ja kyllähän tuo näyttää kasvavan ihan kiitettävästi J

 

Viksu is now concentrating very well in her tracking work. We are still doing tracks on field and we still use a lot of treats on steps. We have started to do turns as well and she has figured those out pretty nicely. We have also started to build up the article motivation, which sure will not be a problem with this little play fanatic little gal.

 

Haku / SAR

Tällä viikolla on tehty ilmaisuharjoituksia kahdesti.

 

Ekalla kerralla homma meni sähellykseksi ja kommenti reenikavereilta oli: "nyt tuo näyttää siltä, kun tuon ikäisen pennun rullareenin pitäisi näyttää" eli V sähelsi ja olisi halunnut vain pussata maalimiestä ja korvat oli jossakin kateissa…Otimme neljä rullantuontia ja kolmas oli kohtuullisen asiallinen, muut onnetonta sähläystä. Jälkikäteen tajusin, että V ei pystynyt jättämään makkaran hajuista ihmistä ja ottamaan rullaa ilman purkutoimintoja. Laitoin, idiootti, makkarat pussissa mokelle ja pakkohan ne oli sitten käsistä syöttää. Ajattelin, että tällä tavalla kontakti maalimieheen olisi parempi mutta sain vain aikaiseksi epäselvän tilanteen koiralle = kädet haisee makkaralle = syödäänkö tässä välissä vai viedäänkö rullaa. Lisäksi rullan luovutukset olivat huonoja, koira tuli kiertäen luokse ja tiputti rulla aina edessäni. Tomppeli minä. Into oli kuitenkin ISO ja homma oli KIVAA J

 

Toisella reenikerralla päästiin jo siihen vaiheeseen, että V ottaa rullan ilman erillistä "tuo"-käskyä ja tuo sen käteen saakka. Näytölle mennään hyvällä vauhdilla ja innolla.

 

Muutimme edelliseen kertaan verrattuna seuraavaa: makkarat purkkiin è Viksulla ei ollut epäselvää pitääkö makkaranhajuisia käsiä nuolla, rulla oli helpompi ottaa ilman ko. häiriötä (DAA).  Minä liikun koirasta poispäin, kun se alkaa tulla kohti è en ole uhkaava, voi tulla suoraan luokse ja antaa rullan käteen saakka (taas DAA!). Näytölle emme laittaneet liinaa lainkaan, jotta päästään nopeasti liikkeelle, mutta juoksin kuitenkin mukana joka näytölle, jotta V tottuu takana tulevaan norsuun, Ninnin hyvä huomio J Ja Ninnille kiitos hyvästä reenistä, oli kivaa kun onnistuttiin. Nyt joutuu Jussi hommiin, että saadaan tarpeeksi toistoja ja varmuutta rullaan. Katsotaan saadaanko tästäkin jollakin tavalla sota aikaiseksi…ehkä sitä pitäisi kuitenkin hieman pakotella jossakin välissä…;-)

 

In SAR we have started to train air scent search in woods. Viksu has a very good motivation to search, she moves like a little rocket in search area and seems that she is very well capable to switch from tracking into the air scent mode. She has a good nose and although she runs like crazy she is able to use her nose at the same time (that is normally a problem when the speed is too high…).  Viksu is very easy to handle in SAR working since she listen all the instructions and reacts instantly to most of the commands she gets.

 

Tottis, toko / obedience

 

Tällä viikolla tehty eteen istumista, noutoa, istumista yleensä, paikallaoloa, perusasentoa, kaukojen maahan – seiso, luoksetuloa.

 

Alla tämän päivän kokoamistreenit, äitienpäivänä kerkiää ja pääsee reenaamaan koiriakin useampaan kertaan ja ihan itsekseen :-)

 

Eteen istumiseen sain Ninniltä erinomaisen vinkin, millä päästiin eteenpäin. Olin jo aika epätoivoinen, sillä V oli aina vaan vahvasti sitä mieltä, että sivulle on pakko päästä, edessä ei voi seurata mitään hyvää…olin jo yrittänyt kaikki perinteiset seinä-apuna, jalka-edessä, jne kikat. Maha-aikana tehdyt jalkojen välissä syötöt sujuivat mainiosti, mutta heti kun päätä ei saanut työntää jalkojen väliin, tuli kiire sivulle. Ratkaisu siis löytyi lopulta, kun Ninni ehdotti palaamista perusasioihin kaiken maailman kikkojen sijasta…eli pentuharjoituksia. Ohjaaja on polvillaan maassa ja koiralle syötetään makkaraa siten, että sillä on leuka ohjaajan rintaa vasten. Tästä noustaan vähitellen seisomaan ja sama ohjaajaa vasten syöttely jatkuu. V tarvitsi kaksi tällaista sessiota ja nyt neiti istuu kauniisti ja tiiviisti eteen. Tosin käsiapu on siis vielä mukana ja suurena, mutta nyt koira on kuitenkin siinä paikassa missä haluttiin ja suorassa. Ja napsahtaa siihen aikas napakasti (seuraavaksi on siis ongelma törmäämisestä…). Mutta nyt näyttää tämänkin suhteen hyvältä.

 

Noudossa edelleen kilpajuoksua kapulalle, kantamista ja pitämistä. Pientä pureskelua oli tänään havaittavissa, kun en ottanut kapulaa neidin mielestä tarpeeksi nopeasti. Noutoharjoituksia otetaan tästä lähtien myös ruokakupilla. Tämän superidean sain kun luin Marin blogia ja muistin, että Mari teki aikanaan kapulaharjoituksia kupilla. Kiitos vain kaverille idealampun kipinästä siis J Olen jämähtänyt ruokakuppiosiossa pelkkiin perusasentoihin ja maahanmenoihin, joita ei nyt tarvitse enää supersuperpalkalla jauhaa…eli aika vaihtaa liikettä ja nopeasti.

 

Istumista on tehty liikkeestä ja leikkien. Liike on onneksi alkanut nopeutua ja varmistua. Olen alkanut jättää epävarmat ja hitaat palkkaamatta ja kuittaan ne oho-kommentilla.

 

 

Paikallaoloa on otettu reenien väleissä kun pitänyt kaitsea Pihlaa tms. eli häiriöpaikallaoloa siis ;-). Pari kertaa olen ottanut myös oikeaa paikallaoloa ja ihan ok on mennyt.

 

Perusasentoa otettu käännöksillä, parilla askeleella ja sivulletuloharjoituksina. Mennyt kohtuullisen ok, tassut ovat yleensä mun varpaiden tasalla (about 85%). En jaksa ruveta hinkkaamaan sitä taaemmas, puolivälissä jalkaterää voisi olla aika lailla oikea paikka, kuten Mari ehdotti.

 

Kaukojen seiso – maahan – seiso:ssa huomattiin taas yksi virhe / koulutusmoka. Olen tehnyt asennonvaihdoksia istuen koiran edessä ja koko ajan namipalalla + kädellä / käsimerkillä (merkkikädessä nami) ohjaten, no Viks on sitten oppinut, että tässä liikkeessä seurataan namikättä ja liikutaan sen ohjeiden mukaisesti. Kun yritin vaihtaa namin toiseen käteen / taskuun hommasta ei tullutkaan mitään,  koira vain haki fanaattisesti namikättä…Ja V kuitenkin osaa tosi hyvin luopua namista, eli ei ole siitä kiinni, että nami olisi liian iso ärsyke. Se on vain yksinkertaisesti oppinut, että ko. liikkeessä seurataan namikättä ja sillä sipuli. No nyt sitten reenataan tuota namikättä pois kaukoista.

 

Luoksetuloa ollaan otettu ihan lyhyillä matkoilla. Tarkoituksena on tehdä kaksi eri luoksetuloa; pk- ja tokoluoksetulo.  Eli toinen tulee eteen ja toinen suoraan sivulle. Katsotaan mitä tästä tulee, jos mitään. Samaa taktiikkaa olen ajatellut noudattaa noudoissa, voi olla liikaa toivottu. Mutta onpahan sitten kokeiltu.

 

 

In obedience we have worked quite a lot with some basic stuff such as motivation, basic heeling position, downs, sits, stay, contact etc. and speed. Viksu is very very easy to train in obedience. She is very easy to motivate and she would go on for ages…In the beginning she was not too fond of treats but as she has grown she is very gready for her delicious treats ;-). Viksu has always been very fond of playing with different kinds of toys, she likes to play prey plays as well as tug of war games. Viksu is also very good in focusing, she likes to be a bit hectic while being "free" outside the house but when we start to work she listens to every command and responds immediately. I have to be careful with my body language because she reads that a lot. We have taken some videos lately and I have seen A LOT of body signs that I use and I have to get rid of and fast…